Η Τοπική Κοινότητα Ξινού Νερού ανήκει στο Δήμο Αμυνταίου και είναι ένας σύγχρονος οικισμός 1.300 κατοίκων. Βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα της Μακεδονίας, σε υψόμετρο 650μ., 30 χιλιόμετρα ΝΑ της Φλώρινας και 5 χιλιόμετρα ΒΔ του Αμυνταίου.

Το κύριο χαρακτηριστικό του οικισμού δηλώνεται ήδη από την ονομασία του η οποία, είτε στη σημερινή της μορφή, είτε σε αυτήν που είχε κατά την Τουρκοκρατία (Εξί Σου), παραπέμπει στην ύπαρξη πηγών φυσικού μεταλλικού νερού εξαιρετικής ποιότητας.

Τα αγγεία και η σιδερένια αιχμή τα οποία τυχαία έχουν βρεθεί κοντά στον σύγχρονο οικισμό του Ξινού Νερού αποτελούν ένδειξη για ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή ήδη από την αρχαιότητα. Το χωριό διατηρεί στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, από τα οποία ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου στην πλατεία του χωριού που κτίστηκε το 1910 και χρησιμοποιήθηκε από τους συμμαχικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ως Νοσοκομείο.

 

Στο Ξινό Νερό οργανώνεται κάθε χρόνο το Καρναβάλι, ένα από τα μεγαλύτερα και μακροβιότερα της περιοχής, ενώ εκδηλώσεις γίνονται την Πρωτομαγιά στο Ραντόσι, ορεινή τοποθεσία με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά.

Προϊόντα


 

Ξινό Νερό Α.Ε. Copyright 2014

Our website is protected by DMC Firewall!